Μόλις ξεκίνησαν οι εγγραφές για μαθήματα "κοπανέλι".Πληροφορίες στο τηλ.6946953205
Τι είναι το κοπανέλι;
Η τεχνική αυτή που ονομάστηκε κοπανέλι από τον ήχο που κάνουν τα ξυλάκια την ώρα της πλοκής, δεν είναι άλλη από την διαπλοκή πολλών κλωστών, τοποθετημένων κάθετα, σαν έναν μικρό αργαλειό.
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες, θα λέγαμε, της τεχνικής του κοπανελιού.
- Η πρώτη είναι αυτή που πλέκουμε συνέχεια ένα πανάκι το οποίο ¨περιφέρουμε¨ μέσα στο σχέδιο και με τις ενώσεις μεταξύ των "λωρίδων" από πανάκια, δημιουργείται το τελικό αποτέλεσμα. Ο τύπος αυτός συναντάται συνήθως στην Κρήτη, στην Αίγινα και στο εξωτερικό όπως την Ρωσία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και αλλού. Σε αυτό τον τύπο κοπανελιού δεν χρειαζόμαστε πολλά ζευγάρια κοπανέλια, μπορεί να δουλευτεί με 6 έως και 10 ζεύγη ανάλογα με το πάχος της λωρίδας που χρειάζεται κάθε σχέδιο. Η προέλευση κάθε σχεδίου αυτού του τύπου κοπανελιού διακρίνεται από τον τρόπο ένωσης των ¨λωρίδων¨ από πανάκι μεταξύ τους.
Το Κρητικό κοπανέλι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Οι διαφορές του με αυτό π.χ. της Αίγινας ή της Ρωσίας, είναι η ένωση των λωρίδων, η οποία ονομάζεται «δέμα», καθώς και ο τρόπος που πλέκονται οιγωνίες, στρογγυλή και οξεία. Στο Κρητικό κοπανέλι χρησιμοποιείται συνήθως το λευκό ή το εκρού χρώμα. Σε άλλες περιοχές, κυρίως του εξωτερικού, οι χρωματιστές κλωστές χρησιμοποιούνται συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και στην Ελλάδα η χρήση της χρωματιστής κλωστής μέσα στα σχέδια μαζί με το βασικό χρώμα του έργου.
- Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή του Torchon, στα γαλλικά σημαίνει «πανί». Ο ξένος αυτός όρος που χρησιμοποιούμε στον Σύλλογό μας είναι για να ξεχωρίζουμε την τεχνική αυτή από το Κρητικό κοπανελι και μόνο γι’ αυτό. Στην τεχνική αυτή, χρησιμοποιούνται πολλά περισσότερα ζεύγη κοπανελιών, ακόμα και πάνω από 500. Ανάλογα με την διαπλοκή των κλωστών, δημιουργούνται περίτεχνα σχέδια επάνω στο έργο όπως αράχνες, καφεδάκια, στεφανάκια, τριγωνάκια κλπ. Αυτός είναι ο τύπος που χρησιμοποιείται στις Κυκλάδες, την Σαλαμίνα και σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού όπως Σουηδία, Αγγλία, Γαλλία κλπ. Και πάλι όμως υπάρχουν διαφορές στην διαπλοκή των κλωστών από περιοχή σε περιοχή. Στην Σαλαμίνα συνήθως δουλεύουν με χρυσοκλωστή ενώ στις Κυκλάδες με εκρού ή λευκό χρώμα. Στο εξωτερικό, όπως και στην προηγούμενη κατηγορία, το χρώμα απαντάται συνεχώς. Και εδώ τα τελευταία χρόνια, ίσως επηρεασμένοι από το εξωτερικό, έχει ξεκινήσει η χρήση της χρωματιστής κλωστής. Η τεχνική αυτή δουλεύεται σε κουσούνι, στους νεότερους χρόνους χρησιμοποιούμε tableau από φελιζόλ.
Η τεχνική του Torchon, με την πάροδο των ετών και την χρήση άλλων υλικών εκτός από τις κλωστές, έχει φτάσει σε ένα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα. Βλέπουμε έργα φτιαγμένα με πιο χοντρές κλωστές, με μεταλλικές κλωστές, με σύρμα κλπ που πλέον το αποτέλεσμα παίρνει εικαστική μορφή.
http://www.kopaneli.gr/?p=bobbinlace
|