Σύλλογος Γυναικών Δήμου Μαλεβιζίου
Τρίτη, 14 Αυγ 2018
Home Ήθη και Έθιμα
Ήθη και Έθιμα - Μαλβαζία
Αναβίωση ηθών και εθίμων του Πάσχα!
Η Κρήτη μας1 - Ήθη και Έθιμα

ANΑΒΙΩΣΗ ΗΘΩΝ ΚΑΙ ΕΘΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΜΑΛΒΑΖΙΑ

«Ότι σώσεις μες στην αστραπή καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει»

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται με τα κούλουμα στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, θαλασσινά, λαχανικά και φασολάδα χωρίς λάδι.

Ζυμώσαμε την παραδοσιακή λαγάνα (άζωτο ψωμί)και παρουσιάσαμε τον τρόπο παρασκευής της  σε τοπικό κανάλι.

Άλλο έθιμο είναι το πέταγμα του χαρταετού όπου τον κατασκευάσαμε με καλάμια και αλευρόκολλα όπως τα παλιά χρόνια.

Μια πιθανή εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική.
Παρουσιάσαμε το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής:

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κατασκευή της κυρά Σαρακοστής και να μάθουν ότι παλαιότερα η κυρά Σαρακοστή ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο των Χριστιανών. Την παρίσταναν ως μια καλόγρια με επτά πόδια, γιατί είναι και επτά οι εβδομάδες νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.    Είχε τα χέρια σταυρωμένα, γιατί διαρκώς προσευχόταν, δεν είχε στόμα γιατί νήστευε,δεν είχε αυτιά γιατί δεν ήθελε να ακούει  κουβέντες ή άσχημα λόγια. Είχε ένα σταυρό γιατί πίστευε στον Θεό.

Κάθε εβδομάδα έκοβαν ένα πόδι και όταν έκοβαν το τελευταίο ήξεραν ότι έρχεται το Πάσχα. Αυτό το έκρυβαν σε ένα σύκο και το ανακάτευαν με άλλα. Όποιος το έβρισκε ήταν το γούρι του."

Την εβδομάδα της Σταυροπροσκύνησης μαζεύονται οι γυναίκες της περιοχής και φτιάχνουν οι ροδαρές για να μοιραστούν στους πιστούς την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης την τρίτη Κυριακή των Νηστειών .

Στην αγρυπνία  αυτής της μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.

Ακολουθεί το Σάββατο του Λαζάρου όπου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου.


Μέρα χαράς που προοικονομεί τη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης που ακολουθεί. Πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα «κάλαντα του Λαζάρου». Τα κάλαντα ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία υπόθεση με τις μικρές «Λαζαρίνες» να τραγουδούν και να αναγέλλουν τη χαρμόσυνη εορτή.Την παραμονή της γιορτής, οιΛαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας ειδικές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.Τα έθιμα του Λαζάρου ιδίως κατά την Τουρκοκρατία είχαν κοινωνική σκοπιμότητα αφού έτσι οι κοπέλες μπορούσαν να βρεθούν εκτός σπιτιού και να γνωρίσουν αγόρια προκειμένου να ακολουθήσουν αρραβωνιάσματα και γάμοι.

Το έθιμο αυτό το αναβιώσαμε σε  εκδήλωση ζυμώνοντας τα λαζαράκια και τραγουδώντας τα λαζαροκάλαντα.

"Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα.

Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου.

Ποῦ ἤσουν Λάζαρε; Ποῦ ἤσουν κρυμμένος;

Κάτω στοὺς νεκρούς, σὰν πεθαμένος.

Δὲ μοῦ φέρνετε, λίγο νεράκι,πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου πικρὸ φαρμάκι.

Δὲ μοῦ φέρνετε λίγο λεμόνι,Πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου, σὰν περιβόλι.

Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.

Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι, ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη,

σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε καὶ σὺ Δημήτρη, γράψε Λεμονιὰ καὶ Κυπαρίσσι.

Τὸ κοφνάκι μου θέλει αὐγά, κι ἡ τσεπούλα μου θέλει λεφτά.

Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ. τρῶνε ψάρι καὶ κολιό.

Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή, τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί."

 

Ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων όπου οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία και παίρνουν έναν σταυρό πλεκτό από φύλλα φοίνικα.

Βάγιο είναι ο νέος βλαστός που βγαίνει από τα δένδρα της άνοιξης, εποχή που είναι πάντα  η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα του Χριστού μας και εννοούμε ένα είδος φοίνικα, που βρίσκει κανείς σε πολλά μέρη, όπως: σε εκκλησιαστικούς αυλόγυρους, στους δρόμους, σε κοινόχρηστους χώρους, κήπους, αυλές των σπιτιών. 
Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, προσδιορίζεται το ποια βάγια πήρε ο όχλος για να προϋπαντήσει τον Ιησού, γράφοντας «τα βάγια των φοινίκων», που από παλιά συμβόλιζαν την βασιλική δόξα!

Επίσης φοινικόκλαδα, συναντάμε και στις εισόδους των ιερών ναών, κατά την περίοδο του εορτασμού των.
Έτσι λοιπόν με την καρδιά του συγκεκριμένου φοίνικα, τα νέα τρυφερά του κλαδιά, κόβονται στην αρχή της εβδομάδας του Λαζάρου τα οποία βάζουν στο νερό έτσι ώστε να είναι δροσερά και μαλακά στην μετέπειτα επεξεργασία τους. 
Παλιότερα τα έκοβαν από την αρχή της Σαρακοστής και τα τοποθετούσαν μέσα σε σκοτεινούς χώρους π.χ σε κάναβες, έβαζαν μια στρώση από "άσπα" ένα είδος θηραϊκής γης, τα φοινικόκλαδα και άλλη μία δόση από το ίδιο χώμα. 
Αυτό συχνά τα έβρεχαν, έτσι ώστε να γίνουν μαλακά, αλλά και  να αποκτήσουν το κάτασπρο χρώμα στα φύλλα τους! Κατά την διάρκεια της επεξεργασίας έβγαζαν ένα - ένα τα κλαδιά και τα επεξεργαζόντουσαν.
Σήμερα όμως δένουν σφιχτά τα κλαδιά του φοίνικα, με πανί ή λινάτσα, έτσι ώστε να προστατεύεται η καρδιά του, από το φως και τον αέρα, με αποτέλεσμα να έχουν την επιθυμητή του εικόνα.

Με αυτά πλέκουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν,μικροί και μεγάλοι, τους περίτεχνους μικρούς και μεγάλους σταυρούς (που δίνονται στους πιστούς την ημέρα των Βαΐων), και με ποικίλες άλλες διακοσμητικές κατασκευές. .
Ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα όπου οι νοικοκυρές  αρχίζουν τις ετοιμασίες στα σπίτια τους καθαρίζοντάς τα και βάφοντάς τα και πηγαίνουν στην εκκλησία παρακολουθώντας τον εσπερινό!

Την Μεγάλη Πέμπτη αναπαριστώντας την Σταύρωση του Χριστού «πλέκουμε» σταυρούς όπου τους δωρίζουμε στους πιστούς των ενοριών της περιοχής μας.

Ακολουθεί μετά τον εσπερινό και την αποκαθήλωση του Κυρίου ,το στόλισμα του επιταφίου!

Στον εσπερινό της  Μεγάλης Παρασκευής τα παιδιά θα ψάλλουν τα εγκώμια στην εκκλησία και στην περιφορά του επιταφίου και ακολουθεί το Μεγάλο Σάββατο με το κάψιμο του Ιούδα!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

 
Συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας
Η Κρήτη μας1 - Ήθη και Έθιμα

ΓΝΩΡΙΜΊΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΑΣ

 

Για μια ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «ΜΑΛΒΑΖΙΑ», συμμετέχει στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30π.μ στο  «ΠΑΝΘΕΟΝ» στα Ρουσοχώρια Πεδιάδος.

Ο Σύλλογός μας φέτος θα παρουσιάσει ένα έθιμο που τείνει να εξαφανιστεί!!

«Το έθιμο με τα λαζαράκια τα οποία ζυμώνονταν το Σάββατο του Λαζάρου».

Θα μας το θυμίσει η γιαγιά Μαρία όπου με την σειρά της θα το παραδώσει στην εγγονή της, την Μυρτώ!! ….

Σας περιμένουμε να τα πλάσετε μαζί μας , να τα δοκιμάσετε…….και ποιος ξέρει ίσως να βοηθήσετε με την σειρά σας να συνεχιστεί αυτό το έθιμο!!

 
Πασχαλινά έθιμα
Η Κρήτη μας1 - Ήθη και Έθιμα

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΜΑΛΒΑΖΙΑ»

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Εορτασμός
Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου που αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.
Σήμερα η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας,(Μεγάλη Τεσσαρακοστή), προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.
Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου(el.wikipedia.org)
Μια πολύ παλιά παράδοση που σου προκαλεί γαλήνη και ηρεμία είναι η κατασκευή των σταυρών για την Κυριακή των Βαΐων . Μια βδομάδα πριν το Πάσχα μαζεύονται οι γυναίκες της περιοχής και «πλέκουν» με πολύ μεράκι, σταυρούς με διάφορα σχέδια από φύλλα φοίνικα τα οποία προσφέρουν στους πιστούς την Κυριακή των Βαΐων.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία άλλη μια χρονιά να βοηθήσουμε την ενορία μας(Αγ.Μαρίνα Τσαλικάκι) για την κατασκευή των σταυρών, το ψάλσιμο των εγκωμίων και το στόλισμα και περιφορά επιταφίου!

Επίσης κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη προσφέρουμε στις εκκλησίες της περιοχής μας και στους πιστούς,σταυρούς φτιαγμένους  με διάφορα υλικά(κανέλα,ξύλο ελιάς)αναπαριστώντας την Σταύρωση του Κυρίου.Φέτος ουσιαστικά τους πλέξαμε με συρματάκι και πέρλες!ΥΠΕΡΟΧΟΙΙ!

 
Γ' Kυριακή της Σταυροπροσκύνησης
Η Κρήτη μας1 - Ήθη και Έθιμα

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης». Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.Ημέρα που οι πιστοί παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν την πορεία τους τη νηστεία που θα τους οδηγήσει στην Ανάσταση του ΚΥΡΊΟΥ!
Κάθε χρόνο την προηγούμενη μέρα μαζεύονται οι γυναίκες της κάθε περιοχής και βοηθάνε για να φτιαχτούνε οι "ροδαρές"(αρισμαρί με διάφορα λουλούδια)που θα μοιραστούν στους πιστούς.Τούτην τη μέρα τη λένε "του Λουλουδιού", "του Σταυρολούλουδου", "του Γιοφυλλιού", ή "Κυριακή Σταυρολουλουδιά". Φυλάνε έπειτα τα λουλούδια πλάι στα εικονίσματα, στο σπίτι, και τά'χουν για λιβάνισμα, ξεμάτιασμα και ξόρκι, σε κάθε πιθανό κακό.
Έτσι και φέτος ο Σύλλογός μας συμμετείχε με πολλή χαρά βοηθώντας στις "ροδαρές"και στην αναβίωση αυτών των εθίμων!


 
Τσικνοπέμπτη 2014 -Aναβίωση κρητικού γάμου
Η Κρήτη μας1 - Ήθη και Έθιμα

Στα σοκάκια της Αγ.Μαρίνας αναβιώσαμε την Τσικνοπέπμτη 20 Φεβρουαρίου,με πλήθος κόσμου το έθιμο του κρητικού γάμου όπως τα πολύ παλιά χρόνια…τον γαμπρό και τη νύφη πάνω σε άλογα....με κανίσκια….με στρώσιμο του κρεβατιού της νύφης…με κρητικό γλέντι και χορό…με κρητικό πιλάφι..κεράσματα με ρακί, κρασί και σουμάδα…με καλοψήκια και γαμοκούλουρα..φυσικά δεν έλειπαν  οι μαντινάδες και οι ευχές από τον πατέρα της νύφης!!

Την διοργάνωση είχε αναλάβει ο Σύλλογος Γυναικών Μαλβαζία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ.Μαρίνας και τους Σύλλογους  Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημ.σχολείου και Νηπ/γείων Αγ.Μαρίνας και με  την ευγενική χορηγία του ΔΟΠΠΑΜαλεβιζίου και την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου.

Στόχος μας να γνωρίσουμε και να διατηρήσουμε την παράδοσή μας αλλά και να μεταδώσουμε στους νεότερους τα ήθη και τα έθιμά μας!!
Λίγα λόγια για το έθιμο!

«Ο πατέρας και αρχηγός της οικογένειας είναι ο υπεύθυνος για την έγκριση του γάμου και το μελλόνυμφο ζευγάρι οφείλει, όχι μόνο να ακολουθήσει την συμβουλή του αλλά και να αποδεχτεί την πιθανή αντίθετη γνώμη του. Μετά την επίσημη έγκριση του πατέρα, με την παρουσία παπά, πραγματοποιείται η τελετή την μνηστείας και, αφού συνταχθεί το προικοσύμφωνο, που ορίζει τις οικονομικές λεπτομέρειες του γάμου, ορίζεται η ημερομηνία του μυστηρίου. Ακολουθεί το "κάλεσμα", όπου προσκαλούνται όλοι. Μέχρι την ημέρα του μυστηρίου οι συγγενείς και φίλοι στέλνουν δώρα, τα λεγόμενα "κανίσκια" που είναι ένα καλάθι με λάδι, τυρί, κρασί και πατάτες. Την παραμονή όλοι βοηθούν τους "προικαδόρους" στη μεταφορά των προικιών της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Τα φορτώνουν πάνω σε στολισμένα άλογα που ακολουθούνται από την πομπή συγγενών και φίλων, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και κρητικές μαντινάδες. Σε όσους συμμετέχουν στη προετοιμασία του γάμου προσφέρονται νόστιμες σπιτικές δίπλες με μέλι και η περίφημη κρητική κουλούρα με τον υπέροχο στολισμό, που φτιάχνεται μόνο σ? αυτές τις περιπτώσεις. Η τελετή ξεκινά με πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από μαντινάδες και ντουφεκιές και καταλήγει στο σπίτι της νύφης. Εκεί μια μαντινάδα τραγουδισμένη από γλυκιά γυναικεία φωνή πείθει την οικογένεια της νύφης να ανοίξει την πόρτα που μέχρι τότε παραμένει κλειστή. Αφού ανταλλάσονται φιλιά και ευχές, το χτύπημα της καμπάνας ειδοποιεί τους μελλόνυμφους πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την εκκλησία. Μετά τη τελετή, το ζευγάρι φτάνει στο σπίτι του γαμπρού, όπου η μητέρα του ταϊζει τη νύφη μελοκάρυδο και χαράζει σταυρό στη πόρτα, ενώ η νύφη χύνει μέλι στην είσοδο και σπάει ένα ρόδι, για να γίνει ο γάμος γλυκός σαν το μέλι και καρπερός σαν το ρόδι. Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια που λέει πρώτο το ζευγάρι και συνεχίζεται με χορό και φαγοπότι που φτάνουν μέχρι το πρωί.»

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για να στηθεί το σκηνικό ενός κρητικού παραδοσιακού σπιτιού, όλους όσους παρευρέθηκαν και στήριξαν αυτή την εκδήλωση και τους χορηγούς:

Μουσικό Συγκρότημα: Σκουτέλης Γιώργος(λύρα),Σκουτέλης Κώστας (λαούτο),

Αποστολάκης Δημήτρης (Λαούτο-τραγούδι),Αστυρακάκης Γιώργος(κιθάρα)

Κρητικοί χοροί από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου  Αγ.Μαρίνας

με την χοροδιδάσκαλο Μαρία Δαφνομήλη.

Συγκρότημα παραδοσιακών χορών Βασίλης Πιλάλης

Ζαχ/στείο Αρτοποιείο Κρυοβρυσανάκης Ιωάννης-Στυλιανός(Τσαλικάκι)

Φούρνος Βοριζανάκης (Τσαλικάκι)

Αρτοπωλείο (Ελ.Βενιζέλου και Γ.Γεννηματά 1)Tσαλικάκι

Κατάστημα ξηρών καρπών ΑΦΟΙ Κοντογιάννη-Αμμουδάρα

Οινοποιείο Παρασκευάς Νίκος(Σάρχος Κρουσώνα)

Παραδοσιακές στολές Αργυρώ Τριγώνη Πατακιούτη(επιμορφώτρια κοπτικής&παραδοσιακών στολών)

Μελαμπτιώτη Γάμος Βάπτιση Κόσμημα Ελ.Βενιζέλου Γάζι

Εκπαιδευτήρια Ιππασίας Μακατούνης Γιώργος Άνω Καλέσσα-Ιππικός όμιλος Κρήτης

Πυροτεχνήματα Θαλασσινός

Asterion securita’s Ελευθερίου Βενιζέλου Γάζι

Ρερράκης Γιώργος-Διοργάνωση μπουφέ και κάθε είδους εκδηλώσεις

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 of 2

Ώρα για... δράση!

Ανακοινώσεις

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη μας

Διαβάστε...

"Γιορτή της Μητέρας" στο Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Μαρίνας την Κυριακή 11 Μαϊου 2014.

Διαβάστε...

Ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», πραγματοποιεί εκδρομή στο Ρέθυμνο( Σπήλι-Άγιο Αντώνιο,Πατσό –Πλακιά), την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε...

Λόγω των μεγάλων αναγκών σε αίμα λόγω των εορτών σας προσκαλούμε στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου 2012 και ώρες 16:00-19:00. Η κινητή μονάδα του Βενιζελείου θα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας (όπισθεν του Δημοτικού Σχολείου) στο Τσαλικάκι.

Διαβάστε...

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χορηγοί

Εορτολόγιοη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

Επισκέπτες

Σήμερα2
Χθές3
Εβδομάδα5
Μήνας57
Όλοι26564

Τώρα 73 επισκέπτες online


VCNT - Visitorcounter